Cuma, Mayıs 03, 2013

mucize sebze semizotu

Hayatımızın içinde ve yaşamımıza değer katan sağlıklı beslenme ve diyet uzmanı Nil Şahin Gürhan semizotunun faydalarını öyle güzel özetlemiş ki insanın her türlüsünden semizotu yiyesi geliyor. 

Salatası, yoğurtlu salatası ve ekşi yemeği ilk aklıma gelenler. Bugün bir yerlerde bulup kesin yerim şimdi. 


Siz de yiyin. Şimdi zaten faydalarını görünce kendinizi tutamayacaksınız ve yiyeceksiniz bu güzel sebzeyi. 



Önce Nil Şahin Gürhan'dan öğrendiğim faydalarını anlatayım sonra bir de tarif vereyim size.  


  • Semizotu içeriğinde yüksek miktarda omega-3 yağ asidi bulunduruyor. Diğer yeşil yapraklı sebzelere göre oldukça yüksek miktarda! içeriğindeki omega-3 asidinden dolayı bakın nelere kadir;
    • beslenmemizin işlevsel ve kaliteli olmasını sağlıyor
    • kardiovasküler hastalık riskini azaltır. 
    • otoimmün sistemimizi geliştirir.
    • yüksek miktarlarda tüketildiğinde kanda bulunan yağ olarak tanınan Tirigliserit miktarını düşürücü etki sağlar. 
    • tümör büyümesini ingibe ettiği yapılan bilimsel çalışmalarda savunulmaktadır.
    • çocuklarda beyin gelişimi ve dikkat ve konsantrasyonda etkilidir.
  • 100 gr semizotunda sadece 16 kalori var. Yani neredeyse 0 kalori! 
  • Semizotu, omega- 3 yağ asidi ile birlikte aynı zamanda diyet lifi, vitaminler, ve mineraller yönünden de oldukça zengindir. 
  • Mükemmel bir A vitamini kaynağı olan semizotu, yeşil yapraklı sebzeler arasında en değerli olanıdır. A vitamini, bilinen güçlü doğal bir antioksidandır ve görme için gereklidir. 
  • Semizotu C vitamini açısından da zengin bir kaynaktır. 

hazır semizotunun mevsimi gelmişken her gün her öğünde semizotu tüketilebilirmiş. 

son olarak semizotu yemeği tarifini de paylaştım mı tamamdır. 

Malzemeler;
3 yemek kaşığı pilavlık bulgur / 45 gr
1 demet semizotu
1 orta boy kuru soğan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 çay bardağı sıcak su
Tuz

Yapılışı;
Kuru soğanı ince doğrayıp zeytinyağında pembeleşinceye kadar soteleyin. Hem domates hem de biber salçasını ekleyip sotelemeye devam edin. Yıkanmış, ayıklanmış ve doğranmış semizotunu ekleyin. Sıcak su ekleyip orta ateşte kaynamaya bırakın. Bulguru ve tuzu ekleyip kapağı kapalı olarak kısık ateşte bulgur yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edin.
Yanında yoğurtla servis edebilirsiniz. 

Afiyet olsun. 


Herkese iyi haftasonları!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails