Salı, Kasım 30, 2010

Beaujolais 2010 / Şarap Tadımı

Fransa'nın Beaujolais Bölgesi'nde her sene bağbozumunun bitişini takiben o senenin üzümlerinden üretilen şaraplara Beaujolais deniyor. 

Beaujolais Fransa'nın Burgonya Bölgesi'nin bir alt bölgesi. Burada yetişen Gamay üzümleri de elbette Beaujolais üzümlerinin başrol oyuncusu. Beaujolais şarapları birçok kişiye göre aslında bir pazarlama harikası. Beaujolais bölgesinin iklim koşullarından dolayı bu bölgede yetişen şaraplar hep düşük kalitede kalmış. Bu düşük kaliteli şarapların piyasada prim yapması için de böyle bir kurgu düzenlenmiş ve Fransızların başlattığı bu gelenek günümüzde dünyanın her bölgesinde uygulanmaya başlanmış. Hatta sanıyorum son birkaç senedir Kavaklıdere Şarapları da hem beyaz hem de kırmızı şarabı ile bu geleneği ülkemizde yaşatıyor. 

Şarabın ilginç bir özelliği; filtrasyon işleminden geçmemesi. Bu şarapların yapımında üzümler salkımlarıyla bir arada bırakılarak "karbonik maserasyon" adı verilen bir işleme tabi tutuluyorlar. (Maserasyon - şıranın kırmızı üzümlerin kabuk ve çekirdeklerinden renk ve tanen alması süreci) 



Beaujolais şarapları her sene Kasım ayının 3. Perşembesi piyasaya çıkıyor. Malumunuz biz de tam o tarihte Paris'te olduğumuz için piyasaya çıkan Beaujolais şarapalarından alabildik.


İşte tadım notlarım;
  • orta koyulukta
  • ahududu ve incir aromalı
  • meyvemsi
  • hafif gövdeli
  • tanensiz 


Bu şarapları kısa zamanda tüketmek önemli. Yoksa ne aroma ne buke bulmak zor olabilir :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails